top of page
  • Skribentens bildLeon Jiber

Vad ska bröllopsfotografen dokumentera på din stora dag?


Bröllopsfotograf Stockholm

Istället för att bara höfta och boka en bröllopsfotograf över en fulldag så kan det kan vara bra att diskutera ihop sig lite med sin partner om vad som är viktigt att få dokumenterat. Då kan man undvika extra kostnader eller att bli besviken över att man inte fick med det sista av kvällen genom proffesionella bröllopsbilder. Har som bröllopsfotograf fått erfara hundratals möten med klienter och märkt att många inte riktigt vet vad dem vill få dokumenterat, därför tänkte jag lista några tips som kan hjälpa dig på vägen - så att du får din bröllopsdag förevigad på allra bästa sätt.


#1 - Förberedelser


Att få med detaljer som man lagt mycket tid och pengar på så som ringar, smycken och klänning kan vara roligt att få med på bild, en liten detalj kan verkligen kasta tillbaka en till sin stora bröllopsdag när man blivit äldre och minnet kanske inte alltid är det bästa. Sen brukar en duktig bröllopsfotograf kunna fånga många spontana ögonblick på när smink sätts på och när man hänger med sina tärnor och bestmans. En annan bra grej är också att ni får värma upp lite med att ha en bröllopsfotograf omkring på morgonen, så att det inte blir en chock med en kamera i ansiktet under intima stunder så som vigseln som kommer längre fram under dagen.


#2 - First look


Om man inte visste så är det när mannen får se sin brud för första gången fullt klädd i bröllopsklänning, det är perfekt att göra och få dokumenterat om man vill få en intim stund med sin partner innan vigseln. Man kanske har sovit lite dåligt, nervositet har börjat bubbla upp och en hel del känslor ligger i luften så det brukar vara en härlig grej att göra innan kalaset startar och man brukar känna att det nu börjar bli på riktigt, " hallå, vi ska snart gifta oss!".


"Jag är så glad över att ha gjort first look med våran bröllopsfotograf Leon, för det fick mig att slappna av inför vigseln" – Malin Jonsson (brud)

#3 - Vigseln


Att få vigseln dokumenterad är givet såklart! Bokar man en duktig bröllopsfotograf med en bakgrund in dokumentärfoto så kan man räkna med massa fina ögonblick på sig själv och sina gäster. Känslorna i en kyrka eller en utomhus vigsel kan vara otroligt starka och det är självklart något man vill få med. Jag själv brukar fälla en tår eller två när löften eller den vackra musiken spelas.


#4 - Gruppbilder


En stor gruppbild på alla sina gäster som var med på sitt bröllop brukar vara härlig att få med, samt gruppbilder med sina föräldrar, syskon och närmsta familj. Den äldre generationen brukar tycka det är roligt att rama in dessa bilder och att det såklart är kul att få några bilder på när alla ens vänner och familj är fint klädda samtidigt, vilket inte händer ofta.


#5 - Parporträtt


Romantiska parporträtt kan vara fina att få någon gång under dagen eller under solnedgång, det här kommer skilja sig från olika bröllopfotografer hur dem jobbar men jag tycker att någon som är duktig kan göra det på 30 minuter ett par gånger under bröllopsdagen. Om sessionerna blir för långa så blir man borta för länge från sin gäster vilket jag inte tycker är värt det. En duktig bröllopsfotograf har ofta ett väldigt bra öga för detaljer och ser snabbt vart det blir fint att ta dem bästa porträttbilderna.


#6 - Ögonblick under middagen


Ögonblick under middagen kan vara väldigt fina att få med, till exempel när ens föräldrar håller sårbara tal, när roliga lekar sker eller om någon får för sig att dansa på ett bord. En etablerad bröllopsfotograf kommer fokusera mycket på reaktioner av gästerna och det gör för väldigt levande bilder att blicka tillbaks på.


#7 - Första dansen, tårtan + festen


Beroende på hur länge ni vill att eran bröllopsfotograf ska vara på plats så är det klassiska att bröllopsfotografen fångar första dansen, tårtan (om den inte skett tidigare på dagen) och en bit inpå festen när gäster börjar bli lite sliriga. Man kan verkligen få oförglömliga ögonblick på när ens pappa dansar med ens bästa vän eller en häftig bild på när ens mormor intar dansgolvet.


Glöm inte att lyssna på er själva


Sist men inte minst, våga vara personliga med att välja just det ni vill få med från eran stora dag, man behöver inte gå med hypen och titta över eran budget noggrant så att ni inte betalar för massa ni inte behöver. Och ett annat tips är att välja en tekniskt duktig bröllopsfotograf men också någon som ni har roligt med i och med alla intima ögonblick - det kommer man väldigt långt på.


Söker du en bröllopsfotograf för din stora dag? Jag tar nu emot bokningar för nästa säsong och jag reser landet runt. Hör gärna av dig vid frågor eller funderingar.


Comments


bottom of page