top of page
  • Skribentens bildLeon Jiber

5 tips för hur du hittar den bästa bröllopsfotografen

Att hitta den bästa bröllopsfotografen kan vara klurigt eftersom stilarna varierar och det finns många utav oss. En bröllopsfotograf måste ha kunskap inom många olika områden av fotografi för att fotosituationerna varierar väldigt mycket. Därför tänkte jag bryta ner mina 5 bästa tips för vad du kan tänka på innan du bokar personen, som ska fånga dem viktigaste ögonblicken från din bröllopsdag.

1. Erfarenhet. Perfektion kommer med erfarenhet. Det är fotografens ansvar att fånga ögonblick och känslor från början till slut under er bröllopsdag - den kommer vara fylld av det. Underskatta inte vikten av erfarenhet, det kan bli stressigt och mycket känslor ligger ofta i luften - då vill du ha en erfaren bröllopsfotograf omkring.


2. Fotostil. Att hitta en bröllopsfotograf som du älskar stilen hos är väldigt viktigt. Portfoliot är det första som borde fånga din uppmärksamhet och gärna få dig att tappa hakan. Kolla runt på olika fotografer och deras portfolion - är du ute efter en modern- eller klassisk stil, ljusa eller mörka bilder? Titta på många bilder och studera färgsättningen, ljuset, kompositionen och moments. Kvalitén som du förstår är vad som utmärker ett proffs från en amatör.


3. Personlighet. Hitta en bröllopsfotograf du klickar med - ni ska trots allt spendera eran kanske mest betydelsefulla dag i erat liv tillsammans en hel dag(!). Bröllopsfotografi är inte endast teknik och bild - det är också till en stor del ett socialt yrke. Det underlättar när en fotograf är jordnära och socialt kompetent - det gör gästerna avslappnade och fotografen kan naturligt fånga ärliga stunder. Det kan vara bra att styra ihop en fika, alternativt ett skypemöte för att få en känsla om vem fotografen är - då kan man snabbt känna om man klickar.


4. Bakgrund/Filosofi. Många fotografer har ofta en bakgrund inom fotografi innan dem började med bröllopsfoto. Om man till exempel vill ha spontana, dokumentära bröllopsbilder från sitt bröllop så kan det vara bra att anlita någon med en bakgrund inom fotojournalistik till exempel. Jag tror dem bästa bröllopsfotograferna fascineras av människan på ett djupare plan och försöker fånga det genom sin lins. Att ta redan på bakgrunden kommer ge ett hum om vilken filosofi fotografen har.


5. Boka i tid. Eftersom bröllop är väldigt säsongsbetonat och det endast finns ett visst antal lördagar över sommaren Maj-September, så blir dem bästa bröllopsfotograferna uppbokade 1-2 år i förtid. När du har hittat någon du älskar stilen hos, se till att boka eller riskera att bli besviken. Kom också ihåg att priset på bröllopsfotografer varierar, det betyder inte att dem dyraste är dem bästa, eller tvärtom. Kolla runt och jämför bilder och priser noggrant - förhoppningsvis hittar du rätt och i framtiden kan kastas tillbaka till din speciella dag, genom ärliga bröllopsbilder.

För fler bilder från portfoliot - klicka här.

Comments


bottom of page